• Converses amb Déu

  Considerar com nostre Senyor ens mira
  • En el llibre dels Exercicis Espirituals, sant Ignasi de Loiola suggereix diverses formes de fer pregària. Una d’elles és bastant senzilla, però també és probable que et soni una mica estranya la primera vegada. «Considerar com nostre Senyor ens mira». Quina és la teva primera reacció en sentir aquesta invitació?
  • Hi ha una sèrie de punts en els Evangelis en què se’ns diu que Jesús va mirar fixament la gent. Però la seva mirada no és mai crítica, sinó sempre compassiva. Potser això et donarà una pista del perquè d’aquesta invitació que et fa sant Ignasi. Prova-ho. Dedica una estona a considerar com Déu et mira.
  • Jesús és el rostre humà de Déu. Per tant, és possible imaginar la mirada de Jesús i com aquesta es posa en nosaltres compassivament. Com descriuries aquesta mirada?
  • Deixa que Jesús continuï contemplant-te a mesura que escoltes una vegada més les paraules que Zacaries va pronunciar després del naixement del seu fill, Joan, que preparava el camí per a Jesús.
 • Escriptura

  Lluc 1: 67 - 79
  Zacaries, el pare de Joan, quedà ple de l’Esperit Sant i va dir profèticament:
  – Beneït sigui el Senyor, Déu d’Israel:
  ha visitat el seu poble i l’ha redimit;
  fa que s’aixequi un salvador poderós
  a la casa de David, el seu servent,
  com havia anunciat de temps antic
  per boca dels seus sants profetes.
  Així ens salva,
  alliberant-nos dels enemics,
  de les mans dels qui ens volen mal,
  mogut pel seu amor als nostres pares
  i pel record de l’aliança santa
  que jurà al nostre pare Abraham,
  prometent de concedir-nos
  que, sense por,
  lliures dels enemics, li donem culte,
  amb santedat i justícia, tota la vida.
  I a tu, infant, et diran
  profeta de l’Altíssim,
  perquè aniràs al davant del Senyor
  a preparar els seus camins;
  faràs saber al poble
  que li ve la salvació,
  el perdó dels seus pecats.
  Per l’amor entranyable del nostre Déu,
  ens visitarà un sol que ve del cel,
  per il•luminar els qui viuen a la fosca,
  a les ombres de la mort,
  i guiar els nostres passos
  per camins de pau.

 • Reflexió

  Déu ha treballat a través de les persones
  • La profecia de Zacaries comença mirant enrere, a Abraham i a tot el que Déu ha fet des de llavors per complir les seves promeses. Durant aquest recés has estat testimoni d’aquesta història, i d’algunes de les persones més significatives de les quals Déu es va valer per al seu pla. Ara que el recés ja es va acabant, fes present totes les formes i camins en què Déu ha treballat a través de les persones.
  • Els camins de Déu segueixen sent els mateixos. Encara avui continua treballant a través de persones que ajuden a modelar la meva vida. Treballa també a través teu, perquè ajudis a d’altres. N’ets conscient? On se’t fa més viu i sensible, això? A la feina, a la família, amb les amistats?
 • Reflexió

  Pau a la terra, i a les persones de bona voluntat
  • Una de les frases d’aquest fragment resumeix la intenció de l’obra de Déu: «donar llum als qui viuen a la fosca». No és casual que, a l’hemisferi nord, com a mínim, el Nadal arribi en el moment més fosc de l’any. Deixes que la llum de Déu entri a les zones més obscures de la teva pròpia vida?
  • Se’ns diu també que ha vingut «per guiar els nostres passos per camins de pau». En anunciar el naixement de Jesús, els àngels canten: «Pau a la terra, i a les persones de bona voluntat». Segurament sentiràs aquest anunci de pau durant els propers dies, en les nadales o en les lectures de la litúrgia de cada dia. Podem dedicar un temps a demanar el do de la pau, per a nosaltres i la nostra vida, però també per a la vida del món.
 • Mira enrera al Recés

  Dediquem un temps a agrair a Déu
  • A l’hora de concloure el recés, és bo aturar-se a mirar enrere per veure què és el que en queda i què et pot ajudar en les properes setmanes i mesos. Comença triant tres paraules que et permetin resumir allò fonamental del recés d’aquest any.
  • Hi ha alguna de les estones de pregària, o de les lectures bíbliques o de les imatges que t’han quedat d’una manera especial? És bo tornar-hi, i observar què passa a la ment i al cor en recordar aquesta experiència.
  • Potser durant aquestes setmanes has notat en tu mateix o en la teva pregària algun fruit, algun do que desitjaves i que se t’ha concedit. Fins i tot, potser hem tingut la sorpresa que Déu ens ha regalat uns dons que ni ens havíem atrevit a demanar. Dediquem un temps a agrair a Déu tot el que ha fet amb nosaltres durant aquest temps.
 • Mira endavant

  Demana al Senyor ajuda per a poder-ho dur a terme en el futur immediat
  • Potser del recés em queda alguna «assignatura pendent». Una situació a afrontar, una tasca que no puc ajornar ja gaire més… Demana al Senyor ajuda per a poder-ho dur a terme en el futur immediat.
  • Molts dels que surten a la llista d’avantpassats de Jesús haurien quedat sorpresos de veure com Déu va treballar a través d’ells i els seus descendents. En la seva carta als Efesis, sant Pau parla d’un Déu que «pot fer infinitament més de tot el que som capaços de demanar o entendre.” En acabar aquest recés dediquem un temps a fer silenci i a pregar amb aquesta pregària de Pau:
 • Escriptura

  Efesis 3:14-21

  Per tot això, jo m’agenollo davant el Pare, de qui rep el nom tota família, tant al cel com a la terra, i li prego que, per la riquesa de la seva glòria, consolidi amb la força del seu Esperit allò que sou en el vostre interior; que, per la fe, faci habitar el Crist en els vostres cors, i així, arrelats i fonamentats en l’amor, sigueu capaços de comprendre, amb tot el poble sant, l’amplada i la llargada, l’alçada i la profunditat de l’amor de Crist; que arribeu a conèixer aquest amor que sobrepassa tot coneixement i, així, entreu del tot a la plenitud de Déu.

  Glòria a Déu, que amb la força que actua en nosaltres pot fer infinitament més de tot el que som capaços de demanar o entendre. Glòria a ell en l’Església i en Jesucrist, de generació en generació pels segles dels segles. Amén.

 • Opinió

  Estem sempre encantats d'escoltar les opinions de la gent que ha completat el nostre recés. Si us plau, utilitza aquest formulari per contactar amb nosaltres.

Inici