• Exercici de silenci

  Estigues atent a l’Esperit que reposa en el teu centre
  • Comença la pregària d’avui fent una estona de calma profunda, centrant-te en la respiració. És important mantenir-ne el ritme i la profunditat. L’únic que has de fer és notar-la. Sent cada inspiració, cada exhalació. Sigues conscient de com l’aire omple els pulmons i, després, de com retorna a l’atmosfera a mesura que exhales. Simplement i amb calma, fes atenció a les properes dotze respiracions.
  • Ara, en respirar, deixa que l’atenció se centri al pit. En hebreu, la paraula que fa referència a «respirar» i a «esperit», com l’Esperit Sant, és la mateixa. Així que imagina la respiració com un alè de Déu, l’Esperit de Déu, i deixa que el teu centre arribi a ser inundat de l’escalf i la llum de l’Esperit.
  • Ara deixa que la teva respiració continuï, silenciosament, en un segon pla, però estigues atent/a a l’Esperit que reposa en el teu centre, en aquest lloc de quietud. I en aquest lloc de repòs escolta la Paraula de Déu que torna a casa de Marta, Maria i Llàtzer a Betània, intentant imaginar l’escena.
 • Evangeli

  Joan 12:1-8

  Sis dies abans de la Pasqua, Jesús va anar a Betània, on vivia Llàtzer, aquell que Jesús havia ressuscitat d’entre els morts. Allà li oferiren un sopar. Marta servia, i un dels qui seien a taula amb ell era Llàtzer. Llavors Maria va prendre una lliura de perfum de nard autèntic i molt costós, ungí els peus de Jesús i els hi va eixugar amb els cabells. Tota la casa s’omplí de la fragància d’aquell perfum.
  Un dels seus deixebles, Judes Iscariot, el qui aviat el trairia, digué:
  – Per què no venien aquest perfum per tres-cents denaris i donaven els diners als pobres?
  Això ho va dir no perquè s’interessés pels pobres, sinó perquè era un lladre i, com que tenia la bossa dels diners, robava el que hi tiraven.
  Jesús digué:
  – Deixa-la! Ella ha guardat aquest perfum per al temps de la meva sepultura. De pobres, en teniu sempre amb vosaltres, però a mi, no sempre em tindreu.

 • Reflexió

  Tinc coses per a agrair a Déu en aquest recés?
  • Poc després de la resurrecció de Llàtzer i abans de la Pasqua, Jesús va sopar amb els seus amics més propers, Marta, Maria i Llàtzer. Marta i Maria volen mostrar a Jesús l’agraïment profund per haver fet tornar el seu germà d’entre els morts, i ho fan preparant un banquet. Tinc també coses per a agrair a Déu en aquest recés? Quines?
  • Imagina’t l’escena. Marta serveix el menjar, Llàtzer menja a taula amb Jesús (com era el costum jueu), però Maria fa una cosa que no és tan usual. Sense dir una paraula, amorosament, ungeix els peus de Jesús amb oli perfumat i car. Amb aquest acte podríem dir extravagant, la casa s’omple d’una fragància meravellosa.
  • Sembla que ha actuat per impuls, espontàniament, ja que no té a mà ni una tovallola ni un simple drap, i ha vessat tot l’ungüent! Amb un altre impuls, i sense pensar fins a quin punt resultava escandalós per a una dona mostrar els cabells en públic, es treu el mocador, es deslliga els cabells, i es llança als peus de Jesús. Tots els presents se sorprenen d’un comportament tan impropi i, alhora, tan extravagant i malgastador. Judes expressa la seva desaprovació. Quina llàstima de diners! Quina pena d’ungüent malgastat fora de lloc! ¿No té, Judes, una part de raó en aquest judici? No t’has trobat tu mateix/a a vegades fent judicis semblants?
 • Parla amb el Senyor

  Potser en la teva vida has contemplat un gest d’amor forassenyat
  • Jesús respon al do generós de Maria amb la seva generositat d’esperit. No la castiga. L’ungüent podia haver estat venut, i els diners obtinguts repartits entre els pobres, però no era això el que Maria volia. Volia fer alguna cosa per Jesús. Maria mostra obertament el seu amor i gratitud a Jesús mentre encara és viu. Potser en la teva vida has fet, has estat objecte o bé has contemplat un gest d’amor forassenyat. Quina ha estat la teva reacció davant d’això?
  • Contempla una altra vegada la reacció de Jesús: acull l’expressió d’amor de Maria i la defensa de les crítiques. Jesús és sensible a tota expressió d’amor autèntic. El toca, el mou i l’acull. És aquesta també la teva experiència?
  • Pensa ara en tu. Hi ha alguna cosa que podries fer avui mateix per mostrar al Senyor la fe i l’amor que sents per ell. L’amor també necessita ser expressat. Parla de tot això amb el Senyor.
Inici