• Exercici de silenci

  Pren-te temps per a adonar-te del que passa dins teu
  • Comença la pregària sent conscient del propi cos, no importa si estàs dret/a, assegut/uda còmodament, agenollat/ada sobre un banquet o estirat/ada sobre el llit. Tria només una posició en què, per uns moments, puguis estar raonablement relaxat/ada i tanmateix alerta. Estigues una estona en silenci.
  • Pren-te temps per a adonar-te del que passa dins teu, a la ment i al cor. Quins pensaments et passen pel cap? Quins sentiments? Quan t’atures durant una estona per ser més conscient, com ara, què és el que et ve al cap: preocupacions, records, sentiments, feina…?
  • Si observes aquests pensaments i sentiments, notaràs com vénen i van, girant al voltant com ones en un riu que flueix. Alguns, potser, són més importants i duren més. Altres són simplement impressions fugaces, que vénen i desapareixen ràpidament. Per una estona, continua veient el flux i reflux d’aquests pensaments i sentiments a mesura que passen a través teu.
  • Des d’aquesta perspectiva, tingues en compte que estàs veient el riu d’aquests pensaments i sentiments, però que tu no ets pas el riu, sinó únicament l’observador. Com el qui vetlla, pots tranquil•lament observar tot el que està passant, sense la necessitat de sentir-t’hi immediatament compromès/esa. Així, el riu de pensaments i sentiments continua el seu viatge. Mentrestant, des de la teva posició tranquil•la i amb vistes al riu, escolta el relat d’una altra dona sense nom que figura en la Passió de Jesús, l’esposa de Ponç Pilat.
 • Evangeli

  Mateu 27:15-19

  Cada any, per la festa de Pasqua, el governador tenia el costum de deixar lliure el pres que la gent volia. Llavors tenien un pres famós, un tal Barrabàs. Quan la gent, doncs, s’hagué reunit, Pilat els digué:
  – Qui voleu que us deixi lliure, Barrabàs, o Jesús, l’anomenat Messies?
  Deia això perquè sabia que li havien entregat Jesús per enveja.
  Mentre Pilat era al tribunal, la seva dona li féu arribar aquest missatge:
  – Desentén-te del cas d’aquest just. Avui, en somnis, he patit molt per causa d’ell.

 • Reflexió

  Com devia ser l’esposa de Pilat?
  • Acusat directament pel Sanedrí de blasfèmia, Jesús és portat davant el governador romà, Ponç Pilat. Es necessita el seu consentiment per a poder-li aplicar la pena de mort. En un primer moment, Pilat sembla molt reticent a acceptar les demandes del Sanedrí. Mateu ens diu que «Pilat sabia que li havien entregat Jesús per enveja», i és en aquest punt que rep un missatge de la seva dona: «Desentén-te del cas d’aquest just. Avui, en somnis, he patit molt per causa d’ell». És un missatge important que preocupa Pilat i que fa créixer les seves reserves sobre la culpabilitat atribuïda a Jesús. Per un moment posa’t en el lloc de Pilat. Com se sent aquesta pressió?
  • Només Mateu esmenta l’esposa de Pilat, i ho fa tan sols en una línia del relat de la Passió. Com coneix el seu somni, Mateu? Potser el servent o l’esclau que va fer de missatger ho va explicar a un altre i ja se sap com corren els rumors… Però no ho sabem amb certesa. Només sabem que la tradició de l’Església ortodoxa oriental la va anomenar Clàudia Pròcula i la considerà una de les primeres màrtirs cristianes. Com devia ser l’esposa de Pilat?
  • Vol molt coratge per part seva interrompre el treball del seu marit per enviar-li un missatge urgent. El seu somni devia haver estat molt fort, tan fort que li va provocar un gran patiment que l’obligà a parlar. Quin somni devia impulsar-la a intentar influir en la decisió del seu marit?
 • Parla amb el Senyor

  T’has trobat en una situació en què t’has sentit impulsat a denunciar la injustícia?
  • Immers en la literatura de l’Antic Testament, Mateu hauria volgut fer entendre el significat del seu somni als seus oients jueus. Per a Mateu i els qui l’escolten, l’esposa de Pilat hauria estat vista com un missatger de Déu. Ens la presenta com la dona de la determinació, l’acció, la integritat i la força. Ella sabia que s’estava fent una injustícia. No demana misericòrdia, simplement creu que Jesús és innocent. Intentava persuadir Pilat perquè actués amb justícia, sense importar-li gaire les conseqüències. Era l’única defensora de Jesús. Havia estat inspirada per Déu per a proclamar que es respectés la innocència, però els crits dels poderosos acaben triomfant, ja que la seva veu no era prou forta per a superar les forces del mal representades en aquells que van lliurar Jesús a Pilat. T’has trobat en una situació en què t’has sentit impulsat a denunciar la injustícia? Igual que l’esposa de Pilat, has experimentat també el patiment i la impotència? Has tingut alguna vegada un somni o un anhel profund que t’ha obligat a actuar?
  • Pots acabar aquesta estona de pregària recordant tots aquells que per la seva posició d’autoritat estan cridats a prendre decisions difícils, i de vegades angoixants. Demana al Senyor que els doni saviesa per a arribar a conclusions justes i prega perquè tinguem la força i el coratge de defensar tants innocents que pateixen.
Inici