Exercici de silenci
Considera com nostre Senyor ens mira
- En el llibre dels Exercicis Espirituals, sant Ignasi de Loiola suggereix diverses formes de fer pregària. Una d’elles és bastant senzilla, però també és probable que et soni una mica estranya la primera vegada: «considerar com nostre Senyor ens mira». Quina és la teva primera reacció en sentir aquesta invitació?
- Hi ha una sèrie de punts en els Evangelis en què se’ns diu que Jesús va mirar fixament la gent. Però la seva mirada no és mai crítica, sinó sempre compassiva. Potser això et donarà una pista del perquè d’aquesta invitació que et fa sant Ignasi. Prova-ho. Dedica una estona a considerar com Déu et mira.
- Jesús és el rostre humà de Déu. Per tant, és possible imaginar la mirada de Jesús i com ens mira compassivament a nosaltres. Com descriuries aquesta mirada?
- Deixa que Jesús continuï mirant-te mentre escoltes l’Evangeli de Joan.
Evangeli
Joan 20:1-18
El diumenge, Maria Magdalena se’n va anar al sepulcre de bon matí, quan encara era fosc, i veié que la pedra havia estat treta de l’entrada del sepulcre. Llavors se’n va corrents a trobar Simó Pere i l’altre deixeble, aquell que Jesús estimava, i els diu:
– S’han endut el Senyor fora del sepulcre i no sabem on l’han posat.
Pere i l’altre deixeble van sortir cap al sepulcre. Corrien tots dos junts, però l’altre deixeble s’avançà a Pere i va arribar primer al sepulcre, s’ajupí i veié aplanat el llençol d’amortallar, però no hi va entrar. Després arribà també Simó Pere, que el seguia, i va entrar al sepulcre; veié aplanat el llençol d’amortallar, però el mocador que li havien posat al cap no estava aplanat com el llençol, sinó que continuava lligat a part. Llavors va entrar també l’altre deixeble, que havia arribat primer al sepulcre, ho veié i cregué. De fet, encara no havien entès que, segons l’Escriptura, Jesús havia de ressuscitar d’entre els morts. I els dos deixebles se’n tornaren a casa.Maria es va quedar plorant a fora, a la vora del sepulcre. Mentre plorava, s’ajupí per mirar dins el sepulcre i veié dos àngels vestits de blanc, asseguts al lloc on havia estat posat el cos de Jesús, l’un al cap i l’altre als peus. Ells li diuen:
– Dona, per què plores?
Ella els respon:
– S’han endut el meu Senyor i no sé on l’han posat.
Així que acabà de dir aquestes paraules, es girà enrere i veié Jesús allà dret, però no s’adonava que fos ell.
Jesús li diu:
– Dona, per què plores? Qui busques?
Ella, pensant-se que era l’hortolà, li respon:
– Si te l’has emportat tu, digues-me on l’has posat, i jo mateixa me l’enduré.
Li diu Jesús:
– Maria!
Ella es gira i li diu en la llengua dels hebreus:
– Rabuni –que vol dir «mestre».
Jesús li diu:
– Deixa’m anar, que encara no he pujat al Pare. Vés a trobar els meus germans i digues-los: «Pujo al meu Pare, que és el vostre Pare, al meu Déu, que és el vostre Déu».
Maria Magdalena anà a trobar els deixebles i els anunciava: «He vist el Senyor».
També els va contar el que ell li havia dit.Reflexió
Com es devia sentir Maria Magdalena mentre caminava en la foscor?
- Imagina l’escena. És a primera hora del matí, encara fosc, però ja ha passat el dissabte. Maria Magdalena va cap al sepulcre on han posat Jesús, el seu estimat. Com es devia sentir mentre caminava en la foscor?
- Segurament a la nit no havia dormit gens. Potser la van acompanyar les paraules del Càntic dels Càntics: «En el meu llit, en plena fosca, he cercat l’amor de la meva ànima. L’he cercat, i no l’he trobat» (Ct 3,1).
- Ella desitja ungir el cos de Jesús. Però, qui mourà la pedra? Quan arriba a la tomba, es troba que la pedra ja ha estat treta. El cos de Jesús, però, no hi és. Algú ha robat el cos del seu estimat! La tomba és buida, tan buida com el seu cor. Ella corre cap a Simó Pere i l’altre deixeble, aquell «que Jesús estimava». Plors: «S’han endut el meu Senyor i no sé on l’han posat». Pere i l’altre deixeble corren també cap a la tomba. Quin despertar tan mogut! Corren perquè tenen por? Corren perquè estan confosos? Corren perquè Jesús ha desaparegut? On és, Jesús?
- Maria es queda fora plorant. Els deixebles deixen Maria sola amb el seu dolor. No l’entenen, aquest dolor ser, semblen confosos davant les llàgrimes d’una dona. Incapaços de donar-li consol, només corren. Maria, plorant, s’ajup per mirar dins el sepulcre buit i veu dos àngels vestits de blanc, asseguts allà on el cos de Jesús havia estat posat. «Dona, per què plores?» pregunta algú. «S’han endut el meu Senyor i no sé on l’han posat». Ella està tan segura que Jesús és mort, que és incapaç d’admirar-se del significat d’aquests dos àngels. I tot seguit es gira i veu Jesús, però no el reconeix.
Reflexió
Tens la sensació que al final del recés ets també enviat?
- Les paraules que Jesús pronuncia davant de Maria al sepulcre ens recorden aquelles primeres paraules pronunciades per Jesús en l’Evangeli de Joan: «Què busqueu?» Quina és la teva resposta?
- Després, Jesús diu en veu baixa: «Maria!». Ell la crida pel nom, a ella, que busca ansiosament un cadàver, el seu cadàver. Al final és Jesús qui la troba. La seva relació amb ella i la relació d’ella amb ell és única. És per això que la reconeix i la crida pel nom. Quin és el nom del Senyor per a tu? Com reconeixes la seva presència en la teva vida?
- Cridant Maria pel nom, Jesús es fa ressò de les paraules del profeta Isaïes: «No tinguis por, que jo t’allibero. T’he cridat pel teu nom: ets meu. (…) Ets tan preciós per a mi, tan valuós i estimat» (Is 43,1-4). Maria descobreix una nova relació amb Jesús. No pot posseir-lo ni aferrar-s’hi, ni intentar ser l’única persona estimada per ell. No s’ha d’aferrar al passat, sinó viure en el moment present en una nova relació, més interior, amb Jesús Ressuscitat. Intentes, a vegades, aferrar-te a una imatge del passat, o busques noves maneres de relacionar-te amb Jesús? Has experimentat en aquest recés una invitació del Ressuscitat a una relació més profunda?
- Maria exclama: Rabuni. Les seves llàgrimes i el seu dolor desapareixen i es llança als seus peus i s’hi aferra. Jesús li diu: Deixa’m anar, que encara no he pujat al Pare. Vés a trobar els meus germans i digues-los: «Pujo al meu Pare, que és el vostre Pare, al meu Déu, que és el vostre Déu». Fixa’t que ja no parla de deixebles o amics, parla de germans i germanes. El seu Pare és el nostre Pare; el seu Déu és el nostre Déu. Has arribat a viure realment aquesta relació fraternal amb Jesús? Com et fa sentir saber que Jesús t’és germà?
- En aquest relat de la resurrecció hi ha alguna cosa de molt humil. El Jesús ressuscitat no apareix triomfant per humiliar els qui l’havien humiliat. S’apareix a Maria Magdalena, a qui estimava, a qui havia perdonat, sola en un hort. No apareix amb poder, sinó amb la tendresa de l’amor. És el matí d’un nou dia, d’una nova creació. Ell l’envia a la comunitat. Que difícil deu ser per a ella passar de la trobada íntima amb Jesús a la comunitat, amb totes les seves necessitats i expectatives! ¿És així com et sents, ara? Tens la sensació que al final del recés ets també enviat? Comparteix amb el Senyor els teus pensaments i sentiments.
Conclusió
Dediquem un temps a agrair a Déu
- A l’hora de concloure el recés és bo aturar-se a mirar enrere per veure què és el que en queda i què et pot ajudar en les properes setmanes i mesos. Comença triant tres paraules que et permetin resumir allò fonamental del recés d’aquest any.
- Hi ha alguna de les estones de pregària, o de les lectures bíbliques, o de les imatges que t’han quedat d’una manera especial? És bo tornar-hi, i observar què passa a la ment i al cor en recordar aquesta experiència.
- Potser durant aquestes setmanes has notat dins teu o en la teva pregària algun fruit, algun do que desitjaves i que se t’ha concedit. Fins i tot, potser hem tingut la sorpresa que Déu ens ha regalat uns dons que ni ens havíem atrevit a demanar. Dediquem un temps a agrair a Déu tot el que ha fet amb nosaltres durant aquest temps.
Conclusió
Demana al Senyor ajuda per a poder-ho dur a terme en el futur immediat
- Potser del recés em queda alguna «assignatura pendent». Una situació a afrontar, una tasca que no puc ajornar ja gaire més… Demana al Senyor ajuda per a poder-ho dur a terme en el futur immediat.
- El místic medieval Mestre Eckhart va suggerir que si en la nostra vida l’única pregària que diem és «Gràcies», és suficient. Pren uns quants moments per a donar gràcies a Déu per la fe i el testimoni de les dones de la Passió i per a donar gràcies al Senyor Ressuscitat per aquells que han pregat amb tu i per tu durant aquest recés quaresmal.
Opinió
Estem sempre encantats d'escoltar les opinions de la gent que ha completat el nostre recés. Si us plau, utilitza aquest formulari per contactar amb nosaltres.