• Silenci

  Connectar amb allò més profund de nosaltres a través del silenci

  En començar aquesta estona de pregària pot ajudar tancar els ulls i connectar amb allò més profund de nosaltres a través del silenci. Som aquí per acollir una mica de llum sobre la nostra vida, sobre els nostres desigs més profunds. Senyor Jesús,
  Vós sou la llum del món, el nostre «camí, veritat i vida». Ajudeu-me en aquest temps d'Advent, camí cap a la novetat de la llum.

 • Evangeli (Mt 2, 7-9)

  Llavors Herodes cridà en secret els savis, va demanar-los el moment exacte en què se'ls havia aparegut l'estrella i els encaminà a Betlem dient-los:
  - Aneu i informeu-vos amb exactitud d'aquest infant; i quan l'haureu trobat, feu-m'ho saber, perquè jo també pugui anar a adorar-lo.

 • Punts per a la meditació

  Així com els Mags van viatjar en companyia, nosaltres també
  • La imatgeria tradicional ens mostra que els reis, savis o mags eren tres. De fet el relat de Mateu no esmenta cap número en concret. Es parla això sí de tres regals i han estat els artistes els qui a partir d'aquesta dada han representat tres personatges diferents: un de jove, un de vell i un amb un altre color de pell. Amb el pas del temps se'ls hi va posar noms: Baltasar, Melcior i Gaspar. El que és important, més que no pas el nombre, és que viatjaven junts. De fet una pel·lícula anomenada Cammina, cammina, dirigida per Emano Olmi, representava els Mags acompanyats de tot el seguici i de les seves famílies.
    
  • En aquesta estona del meu recés, puc pensar especialment en les moltes persones que m'han acompanyat en el camí de la meva vida, i sobretot aquelles que han caminat al nostre costat en el camí de la fe. Si ens aturem a contemplar el que William James va anomenar una vegada com «el gran brunzit de confusió» de la vida quotidiana, amb el seu flux de moments i esdeveniments, veurem que el que més es destaca és la presència d'altres persones. Això és el que fa de fil conductor i dóna forma a la història d'una vida. Al s. XVII, el jesuïta espanyol Baltasar Gracián va escriure que «una vida sense amics és com viure en una illa deserta» i va afegir que trobar i mantenir una profunda amistat, ni que sigui només una, és la major de les benediccions. Per descomptat moltes relacions del dia a dia amb les persones no es converteixen automàticament en amistat, però aquests contactes també influeixen en el to de la nostra vida com a cristians. La manera com reacciono davant l'estranger, el captaire, la persona difícil... «Tot allò que fèieu a un d'aquests germans meus petits m'ho fèieu a mi» diu Jesús. 
    
  • En resum, és a través de la qualitat de les nostres relacions que creixem i canviem. És aquí on el cor aprèn la generositat o aprèn que en pot sortir danyat. És aquí on aprenc a veure que el nostre camí cap a Déu, com el dels Mags, troba nodriment humà. Si experimentem comprensió i acceptació en les amistats, també ens fem més capaços de creure en l'acceptació d'un Déu amorós. Així com els Mags van viatjar en companyia, nosaltres també. La nostra pregària de preparació per al Nadal pot partir d'aquesta dimensió de les nostres vides, i es pot desplegar en tres moments: en la memòria, en la curació i en l'agraïment.
 • Diàleg i reflexions finals

  Donar gràcies per totes aquestes relacions que t'han fet més obert a Déu
  • Memòria. En cadascuna d'aquestes dimensions es pot rellegir la història pròpia, fent-ho en clima de pregària i buscant reconèixer Déu treballant enmig de les moltes situacions de relació humana que hem viscut al llarg dels anys. Pensar en els pares i en la família, la infància o els amics de l'escola, les relacions especials de confiança i amor, les relacions que han perdurat i aquelles altres que s'han perdut en el transcurs del temps. Quines són les persones clau de la meva vida, aquelles sense les quals tot seria totalment diferent? Feu això a poc a poc, aturant-vos en aquells records que han sigut més significatius per a tu. Han estat trobades que m'han ajudat a ser més fidel a la llum que vull seguir (com els Mags en el seu viatge)? O algunes m'han arribat a ferir i fins i tot a amargar? Recordeu que aquest viatge a través de la memòria no el feu com una mena d'auto-exploració, sinó acompanyats del Senyor. Així com Jesús va entrar amb alegria a casa de Zaqueu (Lluc 19), imagina-te'l visitant totes les habitacions de la teva història. Intenta-ho veure a través dels seus ulls.
    
  • Curació. Si topes amb records dolorosos, no els evitis. Trobar guarició és un dels objectius més importants en aquest pelegrinatge cap al Nadal. «Perdoneu les nostres culpes així com nosaltres perdonem els qui ens han ofès»: aquesta frase del Pare Nostre se subratlla sovint en l'evangeli. Se'ns diu que preguem pels nostres «enemics». Però això no és fàcil. No sempre podem dominar els nostres sentiments, però sí que podem intentar evitar aferrar-nos a l'amargor. Una imatge pot ajudar-nos. Penseu en una lupa: amplia algunes paraules que són a la pàgina, però distorsiona la resta de la pàgina. Si alguna relació ens ha ferit o danyat, és fàcil que desenvolupem una lupa negativa, és a dir que ens concentrem en el ressentiment i oblidem llegir tota la pàgina sencera. Només la gràcia pot trencar aquest vidre, i alliberar el cor en el camí de la fe. Tingues el valor de romandre i cercar la llibertat del Senyor.
    
  • Gratitud. En el nostre caminar amb altres els records ens poden ser font de vida, admiració i agraïment. Els altres ens fan lliures per a estimar, i això ho fan de diferents maneres. Recordem estones o moments especials d'intimitat i alegria amb altres. Recorda com d'una trobada informal en va sortir després una amistat duradora. Donar gràcies per totes aquestes relacions que t'han fet més obert a Déu. Tant en la nostra condició humana com en la nostra relació amb Déu som capaços de creuar llindars d'una nova profunditat. En paraules de Jesús: «No us dic servents... us dic amics» (Jn 15.15).

   

  En aquest sentit la nostra aventura del camí d'Advent es converteix en un viatge per a descobrir l'amic que arriba de nou aquest any.

Inici