• Quietud

  Ofereix al Senyor també les teves preocupacions i reposa

  El text d'aquesta sessió ha estat extret del llibre Les set últimes paraules, del pare James Martin, amb el permís de HarperOne.

   

  Vés centrant-te a poc a poc a mesura que entres en la pregària. Posa’t en una postura que et sigui confortable, la que et sigui més natural. Afluixa qualsevol tensió que notis. Relaxa d’una manera especial les espatlles, que acumulen molta tensió i estrès. Ofereix al Senyor també les teves preocupacions i reposa... Estigues en la seva presència silenciosament durant una bona estona.

 • Invitació

  La crucifixió era una de les morts més doloroses imaginables
  • Durant el Divendres Sant es van infligir a Jesús patiments de tota mena. En general, ens centrem en les tortures físiques. Perquè, certament, en va patir moltes i molt terribles. Com ja hem dit, la crucifixió era una de les morts més doloroses imaginables, pensades pels romans per a fer com més mal millor.
  • A Jesús li van prendre totes les vestidures i el van deixar nu, una altra de les vergonyes a què era sotmès el condemnat a crucifixió. Un espectacle públic d’escarment que no feia sinó humiliar qui patia una mort agonitzant. Tots eren convidats a mirar i comentar.
  • La lectura d’avui de l’Evangeli de Joan té només una línia. Però s’hi conté tot el que va significar la missió i la tasca de Jesús.
 • Joan 19,30

  Quan Jesús hagué pres el vinagre, va dir:

  – Tot s’ha complert.

  Llavors inclinà el cap i va lliurar l’esperit.

 • Meditació

  En la seva mort a la creu, Jesús ens revela qui va ser realment: el revelador del Pare
  • Pensa en els dies, mesos i anys que Jesús va dedicar al seu ministeri. La seva preparació amagada i silenciosa, durant dècades, mentre discernia i pregava la seva vocació; quan es va decidir a buscar el baptisme de Joan, sense estalviar-se una dura i esgotadora prova al desert. L’esforç d’elegir els dotze apòstols i d’ensenyar-los, així com la increïble energia gastada en la missió de curació i predicació itinerant a través de Judea, Galilea i fins i tot més enllà. Tot el treball per a ajudar a fer entendre a la gent el que significava ser convidat al Regne de Déu.
  • Ara pensa en Jesús a la creu: havia fet en tot la voluntat del Pare, però ara es troba sol i potser preguntant-se fins a quin punt el seu cercle de seguidors serà capaç de tirar endavant el projecte començat. Mentre agonitza a la creu, què devia córrer pel cap de Jesús?
  • Podem ser conscients del dolor físic a què van sotmetre Jesús, perquè ha estat un dels grans temes de l’art cristià. La cara del crucificat, el seu cos mutilat i contorsionat per l’agonia. Ja hem descrit el dolor emocional provocat per l’abandonament dels seus amics, i l’espiritual, en sentir-se abandonat per Déu. No podem pas subestimar cap d’aquests tres dolors (físic, emocional i espiritual) que Jesús pateix a la creu.
  • El pare Stanley Marrow, jesuïta, escriu: «En la seva mort a la creu, Jesús ens revela qui va ser realment: el revelador del Pare». Per què? Perquè en aquest moment, Jesús ens mostra la profunditat del seu amor per nosaltres: «Per tant, en la seva mort a la creu, en la seva total obediència a qui l’ha enviat, ens revela la seva privilegiada identitat d’únic Fill».
  • En el seu text clàssic Els exercicis espirituals, per exemple, sant Ignasi ens convida a pregar contemplant internament tots els moments importants de la vida de Jesús, incloent-hi el de la crucifixió.
 • Diàleg

  • Tots nosaltres hem estat testimonis de finals tristos, de projectes fracassats. Ens vam abocar en cos i ànima en algun projecte, però no n’ha sortit res del que esperàvem. Tantes esperances convertides en no res. És una sensació terrible. Potser uns estudis que volíem fer i que no van ser mai possibles. Potser un matrimoni per a tota la vida, que no va durar tota la vida. Potser el desig de trobar parella i casar-se, que tampoc no es va arribar a complir. Somnis per als fills o somnis de tenir fills, que per raons diverses no s’han fet realitat. Somnis de viatges i d’activitats que la salut no ha permès. Situacions que potser de maneres diverses t’han portat a dir també: «Tot s’ha acabat»… Si alguna d’aquestes situacions de fracàs s’ha fet present durant la pregària, mira-la des de la creu i sent aquesta companyia. Deixa que Jesús estigui amb tu.
  • Podem tenir la sensació que tots els nostres somnis s’estan ensorrant, però Déu té per a nosaltres somnis nous. Podem tenir la sensació que res del que hem fet no ha funcionat. Però Déu té per a nosaltres noves tasques. Podem sentir que l’esperança ha mort, però ell és la font de tota esperança. «Tot anirà bé, tot anirà bé, i totes les coses aniran bé», com va escriure una vegada la beata Juliana de Norwich, mística anglesa del segle XIV. O, com diu la dita contemporània: «Tot sortirà bé al final, i, si no surt bé, és que no és el final». En aquests moments d’intimitat, demana a Déu quins somnis té per a tu, i comparteix amb ell les teves esperances.
Inici