Les set darreres paraules: el Crist empàtic

Aquest text en forma de conclusió ha estat redactat a partir del capítol final del llibre Les set últimes paraules, del pare James Martin, amb permís de l’editorial Harper Collins.

 

  • Meditant les darreres paraules de Jesús hem estat convidats a conèixer-lo més profundament. Ens han ofert un accés privilegiat a la seva vida, i ens han permès conèixer qui és. Les seves últimes paraules ens el revelen.
  • El Divendres Sant va ser només un dia en la vida de Jesús. En altres paraules, la vida de Jesús no va ser tota patiment i dolor. Una bona part dels Evangelis és plena de moments de goig. De fet, una gran part de l’activitat de Jesús és escoltar les persones i alleujar-los el seu patiment. Imagineu el que va suposar la trobada amb Jesús per a totes aquelles persones que van quedar sanades. Trobar-se amb Jesús és tastar l’alegria que caracteritza el Regne de Déu.
  • Tanmateix, com hem vist, Jesús va patir. Fins i tot, abans de la seva vida pública, durant la seva vida a Natzaret, Jesús va patir els dolors físics i emocionals de l’existència humana. Després, els deixebles no sempre l’entenien; va ser perseguit sovint per les autoritats religioses. Va plorar per la mort del seu amic Llàtzer. Per tant, els patiments de la vida humana no li eren desconeguts. El Divendres Sant sent clarament l’abandó dels seus amics i també de Déu, experimenta el dolor físic i assumeix la decepció.
  • Què et diu a tu tot això?
  • T’ha ajudat a trobar-te amb Jesús més profundament? Hi ha hagut durant el recés algun moment d’impacte o intimitat especial amb Déu?
  • Com t’ha canviat i com t’ha ajudat meditar durant aquestes estones de pregària sobre aquesta humanitat de Crist?
  • Hi ha poques coses que aïllin com el patiment, ja que és en gran part incomunicable. El que pateixes físicament ho pateixes tu, ningú no pot entrar en el teu cos i experimentar el teu dolor. De fet, la major part de dificultats que afrontem en la vida les vivim d’una manera personal i única, fins al punt que quan les comuniquem tenim la sensació de no haver encertat en les paraules, i d’haver donat una impressió errònia. És tan difícil comunicar el que sentim… Però hi ha una persona que ens entén perfectament: el Crist ressuscitat.
  • El Crist ressuscitat –viu i present en nosaltres per l’Esperit Sant– és amb tu en el teu sofriment. És amb tu en la seva divinitat: coneix totes les coses i les entén plenament.
  • I és amb tu en la seva humanitat, ja que ell ha experimentat totes aquestes coses. Si t’has sentit sol en els embats de la vida, pensa que no ha de ser així en el futur. Sàpigues que Jesús t’entén, i que cal que de tant en tant facis conscient aquesta empatia que ell sent per tu.
  • Quan pregues a Jesús, pregues a algú que t’entén. Això et pot ajudar a no sentir-te tan sol i a tenir una confiança més gran i més oberta en la pregària. Abaixa la guàrdia, obre el cor. Sigues honest en la pregària. Ell vol escoltar com vius les coses, i et vol acompanyar. Sempre està disponible! En aquests moments finals del recés, no t’oblidis de parlar amb ell com ho faries amb un amic. Pensa que també Jesús té set d’una amistat així.
Inici