Una mirada enrere al llarg del recés

Al llarg del camí del nostre recés d’Advent ens hem trobat la joia única i desbordant de Déu, encarnada en el naixement de Crist. A través de les paraules d’Isaïes, i dels ulls de Zacaries, Elisabet, Maria, Josep i els pastors, hem experimentat l’anticipació, l’Advent, que va precedir aquest magnífic acte d’amor. Ara podem prendre’ns un temps per reflexionar sobre aquest recés i, tal i com Maria ‘atresorava’ els esdeveniments i ‘els ponderava en el seu cor’, nosaltres també podem reprendre tot allò que hem après i començar a descobrir com podem esdevenir missatgers de joia.

Abans de que concloguis aquest recés podries demanar a Jesús ajuda per mantenir les gràcies que has rebut. El teu cor s’ha commogut quan pregaves? Hi ha hagut alguna lectura bíblica o imatge que t’ha ressonat especialment? Potser has rebut una nova intuïció en el significat del do de Déu que és la joia. Si haguessis de pregar de nou amb el text del recés, a quin línia o frase retornaries?
A la segona setmana dels seus Exercicis Espirituals, Ignasi de Loiola diu que contemplar el misteri del Nadal significa “veure en la imaginació el camí de Natzaret a Betlem”. Ignasi suggereix que recreïs l’escena de Nadal a la teva ment i “consideris, observis i contemplis el que les persones estan dient”. Després d’això —proposa— pots reflectir sobre aquest misteri “i traçar algun fruit a partir d’ell”. Dedica ara uns moments a ponderar l’escena de Betlem. Jesús neix en un humil estable, en una família pobra enmig de la gent ordinària de l’època. Uns senzills pastors foren els primers testimonis d’aquest esdeveniment. Entra en el silenci d’aquesta escena. Pregunta’t: què significa per a mi?

Jesús, Déu fet home, que nasqué en uns entorns tant senzills, desitja entrar en els fets més ordinaris de la nostra vida diària. Aquest és el veritable missatge de Nadal: que l’Emmanuel —Déu amb nosaltres— ve a nosaltres en les profunditats dels cors i ens convida a trobar-nos amb Ell. Som els Seus fills i filles estimats, i podem trobar-lo a qualsevol lloc —a les nostres llars i llocs de treball, en el silenci o en la conversa, en nosaltres mateixos o enmig dels amics, en la bellesa del paisatge o en l’enrenou de la vida cosmopolita. On ets més conscient de la presència de Jesús? Ara deixa que Ell et miri fixament, i parla-li des del cor sobre com ha estat l’experiència d’aquest recés per tu. Comparteix amb Ell les teves joies i penes, les teves esperances i pors.

Fixant-te en els temps que t’esperen, pensa en com ha estat útil per tu aquest recés. Què te n’ha quedat? Què podria ser útil de mantenir? Has experimentat una benedicció particular o un sentit de la joia durant aquest temps? On has trobat reptes o dificultats? Has sentit resistència? De què tens més ganes? A mesura que el Nadal i l’any nou s’acosten, demana a Jesús la gràcia de ser plenament viu a la Seva presència. Demana-li l’ajuda, la força i la joia que necessites per al futur. Conscient que esteu junts en aquest viatge, acosta’t més a Jesús i ofereix-li ara aquests moments finals de pregària.

Inici