• Quietud

  Pots pensar, en començar aquest temps de pregària, aquest temps de pregària com si estiguéssis entrant en un desert interior
  • Sovint es considera que el desert és un lloc tranquil, allunyat del bullici de la ciutat o del rugit de l'oceà. Es podria pensar que començar aquest temps de pregària és com entrar en un desert interior. Trobar un lloc tranquil dins de tu mateix on poder trobar Déu. Pren-te un moment per deixar que la teva atenció es mogui cap a dins, deixant que el món exterior vagi a la seva.
  • Percep, en aquest espai interior, el ritme de la respiració. No intentis canviar-lo! Només inspira i expira tranquil•lament durant uns moments.
 • Escriptura

  Lluc 4,1-13

  Jesús, ple de l’Esperit Sant, se’n tornà del Jordà. L’Esperit el va conduir pel desert durant quaranta dies, i era temptat pel diable. En tots aquells dies no va menjar res, i quan s’hagueren acabat, va tenir fam. El diable li digué:
       —Si ets Fill de Déu, digues a aquesta pedra que es torni pa.
  Però Jesús li va respondre:
       —L’Escriptura diu: L’home no viu només de pa.
  Després el diable se l’endugué enlaire, li va mostrar en un instant tots els reialmes del món i li digué:
       —Et donaré tota l’autoritat i la glòria d’aquests reialmes: me l’han confiada a mi, i jo la dono a qui vull. Adora’m i tot serà teu.
  Jesús li respongué:
       —Diu l’Escriptura: Adora el Senyor, el teu Déu, serveix-lo només a ell.
  Després el conduí a Jerusalem, el va posar al punt més alt del temple i li digué:
       —Si ets Fill de Déu, tira’t daltabaix. Diu l’Escriptura: Donarà ordre als seus àngels de guardar-te. I encara: Et duran a les palmes de les mans perquè els teus peus no ensopeguin amb les pedres.
  Jesús li contestà:
       —Diu l’Escriptura: No temptis el Senyor, el teu Déu.
  Un cop el diable hagué acabat tota mena de temptacions, s’allunyà d’ell fins al temps oportú.

 • Reflecteix

  Pots recordar un moment en què has necessitat estar sol, per tenir un sentit més clar de tot el que està passant al teu voltant?
  • Quan comença aquesta història, Jesús acaba de ser batejat. L'Esperit de Déu ha baixat damunt d'ell, i Déu Pare ha reconegut públicament a Jesús com el seu Fill. Què podria sentir Jesús quan surt de la riba del riu Jordà?
  • Se’ns diu que l'Esperit condueix Jesús al desert. Potser Jesús necessita temps per reflexionar sobre les implicacions de tot el que ha passat. Pots recordar un moment en què has necessitat ser tu mateix, per tenir un sentit més clar de tot el que està passant al teu voltant?

  • Jesús vol dedicar la seva vida a ajudar altres persones a conèixer el Déu que ell anomena Pare. Reconeix, tanmateix, que existeixen males formes de fer-ho així com n’hi ha de bones. Pot ser temptat a prendre dreceres o a optar per camins més fàcils. Pots veure què té de dolent cadascun d’aquests camins temptadors?

  • Jesús rebutja la idea de satisfer simplement les necessitats materials de la gent. Vol tenir en compte que aquest és el projecte de Déu, i no confiarà en manifestacions espectaculars del poder de Déu. Com descriuries la manera en què Jesús decideix dur a terme la seva missió?

 • Parla amb Déu

  Intenta explicar a Jesús com la teva vida està canviant en aquest moment. Ofereix-li els teus sentiments sobre això.
  • Imagina, per un moment, que estàs assegut al costat de Jesús durant la seva primera nit al desert. Potser és ben entrada la nit, al costat d'una càlida foguera. Què vols dir-li ara que es prepara per pensar en la millor manera de difondre la paraula de Déu?
  • En aquest mateix lloc, intenta explicar a Jesús la manera com la teva pròpia vida s'està desenvolupant, precisament ara, en aquest moment. Parla també sobre com et sents davant d’això.
  • En les temptacions, Jesús arriba a reconèixer alguns dels camins equivocats que podria prendre. Et pots veure a tu mateix prenent a vegades girs equivocats? Pots presentar-los ara a Jesús?
  • Al final de la història, Jesús sembla tenir més clar com durà a terme la seva tasca de proclamar el Regne de Déu. A mesura que es prepara per sortir del desert i tornar als pobles i ciutats de Galilea, et sents atret per anar amb ell o per desitjar-li el millor? Potser vulguis respondre d'alguna altra manera al que has contemplat en aquest moment de pregària.
Inici