• Relaxació

  Pren-te un temps per inspirar Déu i expirar tot allò que avui et preocupa

  Com sempre, t’ajudarà tancar els ulls i prendre’t uns moments per tal que el jo interior s’aquieti. Pren-te un temps per inspirar Déu i expirar tot allò que avui et preocupa. Repeteix-ho unes quantes vegades. Estàs aquí per rebre una mica de llum sobre la teva vida i per entrar en contacte amb els teus desitjos i somnis més profunds. Déu va parlar amb Josep en un somni mentre dormia, i continua parlant-nos de moltes maneres. Ara escolta la veu de Déu en la quietud del teu cor.

 • Lectura

  Josep, fill de David, no tinguis por de prendre Maria, la teva esposa, a casa teva: el fruit que ella ha engendrat ve de l’Esperit Sant. Tindrà un fill, i li posaràs el nom de Jesús, perquè ell salvarà dels pecats el seu poble

  Mt 1,18-24
  Jesús, el Messies, va ser engendrat d’aquesta manera: Maria, la seva mare, estava compromesa en matrimoni amb Josep i, abans de viure junts, ella es trobà que havia concebut un fill per obra de l’Esperit Sant. Josep, el seu espòs, que era un home just i no volia difamar-la públicament, resolgué de desfer en secret l’acord matrimonial. Ja havia pres aquesta decisió, quan se li va aparèixer en somnis un àngel del Senyor que li digué:
  —Josep, fill de David, no tinguis por de prendre Maria, la teva esposa, a casa teva: el fruit que ella ha engendrat ve de l’Esperit Sant. Tindrà un fill, i li posaràs el nom de Jesús, perquè ell salvarà dels pecats el seu poble.
  Tot això va succeir perquè es complís allò que el Senyor havia anunciat pel profeta: La verge concebrà i tindrà un fill, i li posaran el nom d’Emmanuel, que vol dir «Déu amb nosaltres».
  Quan Josep es despertà, va fer el que l’àngel del Senyor li havia manat i va prendre a casa la seva esposa.

 • Reflexiona

  Aquest breu fragment de l’Evangeli revela un període molt dolorós en la relació entre Maria i Josep. No sabem si Maria havia intentat explicar-li a Josep què havia passat o si no va decidir ni tan sols intentar-ho. El que està clar és que Josep creia que Maria havia estat infidel i per això havia decidit no casar-se amb ella. Quin dolor que devia haver provocat en cadascun d’ells: Maria, sentir que l’home que estimava ja no confiava en ella; Josep, pensar que la dona que estimava li era infidel. L'evangeli no ens diu quant de temps va durar aquest malentès abans que també fos visitat per un àngel amb la veritat, però tant si el període fou llarg com curt, deuria ser insuportable per a la jove parella que va haver de viure-ho.

  La majoria de nosaltres haurem experimentat en algun moment de la nostra vida el dolor de ser malentès. La majoria, si no tots, haurem experimentat la ruptura d’una relació, ja sigui dins de la nostra família immediata o amb un/a amic/ga. Potser estic experimentant això ara mateix. Puc preguntar-me, on és el nou començament en una situació així? On es troba Déu en tot això? Potser puc trobar-hi consol i coratge, perquè fins i tot Maria i Josep, essent persones tant santes, no s’escaparen d’aquesta experiència. Podria així aprendre alguna cosa de com es van comportar durant aquella situació.

 • Parla amb Déu

  • Sota la mirada amorosa de Déu, miro amb sinceritat les meves relacions familiars més properes, ja sigui amb un cònjuge o parella, pare, mare o fill/a. La relació és sana i amorosa? Si és així, ho agraeixo a Déu. Integro aquesta persona a la meva pregària i la tinc davant la mirada amorosa de Déu. Demano a Déu que continuï enfortint-nos en el nostre amor mutu i que ens protegeixi per no equivocar-nos o malentendre’ns els uns als altres.

  • Si, d’altra banda, alguna cosa ha funcionat malament en el que abans era una relació amorosa, contemplo ara la situació amb honestedat. Demano llum a Déu per veure la veritat de les coses. Si he jutjat malament a l’altra persona d’alguna manera, demano a Déu que m’ho mostri i que em doni el coratge d’afrontar la situació. Si tinc alguna culpa, hi ha algun pas que pugui fer per tal d’emprendre un nou començament?

  • Si, reflexionant amb tanta honestedat com pugui en la relació, crec que el trencament ha estat causat per alguna traïció per part de l'altra persona, i si sento que la relació ja no m’aporta vida, com he d’apropar-me a aquella situació? Reflecteixo el comportament de Josep sobre la meva vida, quan va creure necessari acabar amb la seva relació amb Maria. No va voler castigar-la ni venjar-se d'ella fent pública la qüestió. Novament demano llum a Déu i la capacitat de perdonar. Demano la gràcia de Déu per tal que qualsevol acció que sento que necessito fer no sigui venjativa.

  • M’assec una estona en silenci, deixant que Déu toqui el meu cor.

Inici