• Sessió 3: El pou - Prepara la pregària

  En començar aquest moment de l’oració, fixa’t en els sons que pots sentir al teu voltant. És possible que estiguis en un lloc molt tranquil; tot i així, és probable que hi hagi alguna cosa que puguis escoltar. O potser hi ha molt soroll, tot el clamor de la vida quotidiana. És possible que estiguis en un lloc molt tranquil o només pots escoltar la música que acompanya aquest temps de pregària, però, tot i així, és probable que puguis escoltar alguna cosa. Qualsevol que sigui el teu entorn ara mateix, observa els diferents sons i observa també d'on provenen.
  Ara posa la vostra atenció cap a dins i concentra’t en els sons més propers. Deixa anar els altres; encara hi seran en un segon pla. Però centra’t en qualsevol cosa que puguis escoltar a prop, a l’habitació on estàs o que ve de qualsevol cosa o de qui sigui més a prop. Estigues atent un moment a aquells sons més immediats.
  Ara deixa aquests sons i deixa’ls caure en un segon pla, perquè deixis que la vostra atenció es desplaci cap a dins. Busca un lloc tranquil en tu mateix i, per un minut o dos, simplement descansa allà, en el lloc tranquil,  al teu centre.
  I escolta la paraula de Déu pronunciada en un lloc tranquil, mentre escoltes una trobada amb Jesús de l’evangeli de Joan. Després de la lectura, et convido a fer una pausa i utilitzar la nostra guia complementària “Lectio Divina” per ajudar-te a meditar les Escriptures d’una manera més profunda.

 • Lectura - Jn 4:5-42

  Veniu a veure un home que m’ha dit tot el que he fet. No deu ser el Messies?

  Arribà, doncs, en una població samaritana que es deia Sicar, no gaire lluny de la propietat que Jacob havia donat al seu fill Josep; allà hi havia el pou de Jacob. Jesús, cansat de caminar, s’assegué allí a la vora del pou. Era cap al migdia.  Una dona de Samaria es presentà a pouar aigua. Jesús li diu:
  —Dona’m aigua.
  Els seus deixebles se n’havien anat al poble a comprar menjar.
  Però la dona samaritana preguntà a Jesús:
  —Com és que tu, que ets jueu, em demanes aigua a mi, que soc samaritana?
  Cal recordar que els jueus no es fan amb els samaritans.
  Jesús li respongué:
  —Si sabessis quin és el do de Déu i qui és el qui et diu: “Dona’m aigua”, ets tu qui li n’hauries demanada, i ell t’hauria donat aigua viva.
  La dona li diu:
  —Senyor, no tens res per a pouar i aquest pou és fondo. D’on la trauràs, l’aigua viva? El nostre pare Jacob  ens va donar aquest pou, i en bevia tant ell com els seus fills i el seu bestiar. ¿Que potser ets més gran que no pas ell?
  Jesús li respongué:
  —Tots els qui beuen aigua d’aquesta tornen a tenir set. Però el qui begui de l’aigua que jo li donaré, mai més no tindrà set:  l’aigua que jo li donaré es convertirà dintre d’ell en una font d’on brollarà vida eterna.
  Li diu la dona:
  —Senyor, dona’m aigua d’aquesta. Així no tindré més set ni hauré de venir aquí a pouar.
  Ell li diu:
  —Vés a cridar el teu marit i torna.
  La dona li contesta:
  —No en tinc, de marit.
  Li diu Jesús:
  —Fas bé de dir que no en tens. N’has tingut cinc, i l’home que ara tens no és el teu marit. En això has dit la veritat.
  La dona li respon:
  —Senyor, veig que ets un profeta.  Els nostres pares van adorar Déu en aquesta muntanya,  però vosaltres dieu que el lloc on cal adorar-lo és Jerusalem.
  Jesús li diu:
  —Creu-me, dona, arriba l’hora que el lloc on adorareu el Pare no serà ni aquesta muntanya ni Jerusalem. Vosaltres adoreu allò que no coneixeu;  nosaltres adorem allò que coneixem, perquè la salvació ve dels jueus.  Però arriba l’hora, més ben dit, és ara, que els autèntics adoradors adoraran el Pare en Esperit i en veritat.  Aquests són els adoradors que vol el Pare. Déu és esperit. Per això els qui l’adoren han d’adorar-lo en Esperit i en veritat.
  Li diu la dona:
  —Sé que ha de venir el Messies, és a dir, l’Ungit. Quan ell vingui, ens ho explicarà tot.
  Jesús li respon:
  —Soc jo, el qui et parla.
  En aquell moment arribaren els deixebles. S’estranyaren que parlés amb una dona, però cap d’ells no gosà preguntar-li què volia o per què parlava amb ella. Llavors la dona deixà la gerra i se’n va anar al poble a dir a la gent:
  —Veniu a veure un home que m’ha dit tot el que he fet. No deu ser el Messies?
  La gent va sortir del poble i l’anà a trobar.
  Mentrestant, els deixebles el pregaven:
  —Rabí, menja.
  Però ell els contestà:
  —Jo, per menjar, tinc un aliment que vosaltres no coneixeu.
  Els deixebles es preguntaven entre ells:
  —És que algú li ha portat menjar?
  Jesús els diu:
  —El meu aliment és fer la voluntat del qui m’ha enviat  i dur a terme la seva obra. ¿No teniu costum de dir: “Quatre mesos més i ja serem a la sega”? Doncs bé, jo us dic: alceu els ulls i mireu els camps; ja són rossos, a punt de segar!  El segador ja rep el jornal i recull el gra per a la vida eterna; així s’alegren plegats el sembrador i el segador. En aquest cas té raó la dita: “Un és el qui sembra i un altre el qui sega.”  Jo us he enviat a segar on vosaltres no havíeu treballat. Altres van treballar-hi, i vosaltres us heu beneficiat del seu treball.
  Molts dels samaritans d’aquell poble van creure en Jesús per la paraula de la dona, que assegurava: «M’ha dit tot el que he fet.» Per això, quan els samaritans anaren a trobar-lo, li pregaven que es quedés amb ells. I s’hi va quedar dos dies. Per la paraula d’ell mateix encara molts més van creure, i deien a la dona:
  —Ara ja no creiem pel que tu dius. Nosaltres mateixos l’hem sentit i sabem que aquest és realment el salvador del món.

 • Sessió 3: El pou - Reflexiona

  . Al nostre pas d'aquesta setmana, trobem Jesús en un pou de Samaria. Ell està en la missió donada pel seu Pare; el seu menjar era «fer la voluntat d’aquell que l’enviava».  Està cansat i té set. Es troba en un lloc estranger i hostil, perquè "els jueus no comparteixen les coses en comú amb els samaritans". És l’hora més càlida del dia, la sisena hora, la mateixa hora en què Ponç Pilat el lliuraria per a la crucifixió (Joan 19:14).
  . Al pou, Jesús es troba amb una dona. No coneixem el seu nom. Va venir sola com si estigués  marginada per altres dones del seu poble. Ella refusa la petició de Jesús de prendre un vol. Però Jesús insisteix que té un regal per a ella, "aigua viva". En aquest Evangeli de Joan, això significa l’ensenyament que Jesús ha de donar, o l’Esperit Sant, simbolitzat per l’aigua que sortiria del seu costat un cop mort (Joan 7:38; 19:34).
  . Gràcies a la seva conversa pacient amb aquesta dona, ella demana a Jesús aquesta aigua. També aprofundeix en la comprensió de la seva persona. De fet, era més gran que "el nostre avantpassat Jacob"; era un profeta, el Messies que esperaven ella i el seu poble. Convençuda de Jesús, es va dirigir de nou cap a la ciutat i, ara mateix en missió, va instar la seva gent perquè vingués a trobar-se amb ell mateix.

 • Sessió 3: El pou - Parla amb Déu

  Fes una pausa per un moment i convida Jesús, “el Salvador del món”, a romandre amb tu en aquest moment de pregària.

  . Jesús i la dona són els personatges principals de la història. Però no hem de passar per alt el rol que tenen els deixebles de Jesús. L’únic interès sembla estar en l’alimentació física. Deixen Jesús en pau al pou, mentre marxen a comprar menjar; i, de tornada, volen que Jesús el mengi. Sovint ens preocupem per les coses físiques del món. Mentre prega amb el passatge actual: hi ha alguna distracció, alguna cosa física del món que demana la teva atenció? Potser t’agradaria anomenar-les i deixar-les anar.
  . Els altres participants a la història són els habitants. Conviden Jesús a quedar-se al seu , i estan tan fascinats pel que ha de dir-los, que li diuen a la dona que ja no necessiten la seva ajuda. Per a ells és "el Salvador del món". Fes una pausa per un moment i convida Jesús, “el Salvador del món”, a romandre amb tu en aquest moment de pregària.
  . Quan arribem al final de la tercera sessió, et  podràs obrir ara a Jesús, que encara està en missió al nostre món i que acullis l’aigua viva que t’ofereix en la paraula i en el sagrament.

Inici