• Introducció

  Benvingut/da a "Viatjant amb Jesús", el recés de “Pray-as-you go” i d’“Espai Sagrat” per viure la Quaresma.

  Un recés ens convida sempre a sortir del moviment ordinari dels esdeveniments per mirar enrere el que ha passat, per fer un balanç d’on ets i fer els canvis necessaris per a un futur millor.

  Déu sempre treballa amb nosaltres, instant amb suavitat, comunicant-nos i cercant contacte, i la nostra feina és donar temps per intentar respondre-li, sigui com sigui. El temps del recés és un temps de pregària; i un temps de pregària és un moment en què podem estar oberts i ser honestos amb Déu, intentant senzillament passar un temps amb Ell i intentant esbrinar la millor manera de respondre-li.

  Sant Ignasi ens recorda que Déu està en els nostres desitjos més profunds. Escoltar els desitjos del nostre cor significa fer silenci en el teu interior, fer un pas enrere, permetre que les coses surtin a la superfície i escoltar la veu de Déu. Per poder escoltar la veu de Déu, és important dedicar temps a la revisió.  Elabora un horari que millor s’adapti a la teva forma de vida, un període de temps, que s’adapti millor al ritme del teu dia. Intenta ser-li fidel.

  Es publicarà una sessió per a cada setmana de Quaresma, així que preveu un moment en què puguis utilitzar-la. Quan la facis servir, intenta que el desig de conèixer el Senyor creixi en tu. Cadascuna de les lectures d’aquest recés està dissenyada per ajudar-te per a aquest esforç. Com sempre, posem també a la teva disposició el recés complet en pdf perquè en puguis disposar per adaptar-lo a una o dues jornades, o compartir-lo en grup. Pots descarregar-lo clicant aquí. 

  El nostre tema: viatjar amb Jesús

  No tenim cap evangelista per acompanyar-te per a la quaresma d’aquest any litúrgic; la meitat dels evangelis dominicals són narrats per Mateu, l’altra meitat per Joan. Peter Edmonds SJ explica com els oients d'aquesta sèrie de lectures segueixen Jesús des del desert fins a la tomba: un viatge que comença just després del bateig de Jesús...

  Un desert, una muntanya, un pou, una piscina, una tomba, un lloc d'execució i un jardí: aquests són els escenaris de les històries evangèliques que guiaran el teu viatge de la Quaresma.

  A mesura que recorris aquests textos d’evangeli a través de la lectura personal, l’oració i la meditació, poden ser un mitjà per ajudar-te a renovar aquestes promeses amb comprensió, entusiasme i convicció. Ofereixen un itinerari que pots recórrer en el teu pelegrinatge anual de Quaresma.

  Aquest any, com a part de “L’any de la paraula”, volem facilitar-te que en aquest espai, com a part de la nostra revisió, puguis trobar la Paraula viva de Déu d’una manera més profunda. Per tant, hem proporcionat una sessió complementària per acompanyar aquest procés mitjançant l'exercici/pràctica espiritual de la "Lectio Divina".

  Després d’escoltar o llegir el passatge de les escriptures per a cada sessió, et convidarem a fer una pausa i practicar la “Lectio Divina” ja sigui mitjançant la sessió complementària, o bé a la teva manera si has après aquesta pràctica prèviament.

 • Lectio Divina: Escoltant el cor

  Lectio Divina és una frase llatina que significa "lectura divina". És un mètode d’oració senzill però profund que es troba en moltes tradicions de l’espiritualitat cristiana.
  A vegades s'anomena "lectura meditativa" o "lectura espiritual", però potser es pot descriure millor com a oració amb un cor que escolta.

  La "lectio" de Lectio Divina és una escolta amb el cor, quan tendeixes a fer-ho amb tota naturalitat, quan et deixes sentir per la bellesa d'un capvespre, quan tens un bon record o quan prestes atenció a algú que estimes.

  En resar d'aquesta manera, si  escolteu un passatge de les escriptures o un altre text sagrat i deixeu Déu guiar el vostre cor.

  Llegiu lentament, amb pauses i gusteu o begueu les paraules que esteu escoltant. Té lloc un procés natural: l'escolta de cor es mou de manera natural en una reflexió profunda sobre les paraules i els silencis entre elles; i aquesta profunda reflexió us porta a algun tipus de resposta sincera. Et trobes parlant des del cor a Déu, que t’ha parlat.

  Deixa que la facilitat i el ritme d’aquest plantejament de l’oració et portin més profundament a Déu.

  Jesucrist se’ns revela a través de la seva santa paraula, sempre que llegim les Escriptures o les escoltem proclamades a la missa. A través d’ell coneixem el Pare.

 • Lectio Divina Instruccions

  Feu que el vostre pas per les escriptures estigui sempre a punt  estigueu còmode amb ell.

  Llegiu-lo unes quantes vegades per superar els dubtes que tingueu sobre el significat. Inviteu Déu que us parli a través del text. Pregunteu-li  amb esperit obert. Adopteu  una quietud expectant.

  Aquest tipus d'oració té tres 'fases' que es mou entre el que és  lectio (lectura), meditatio (meditació) i oratio (oració).

  Lectio

  Llegiu lentament i suau, escoltant les paraules amb el cor. No cal precipitar-se. No cal arribar al final del passatge. Quan una paraula o una frase en particular et colpeja i sembla tenir una mica de sabor, continua amb això...

  Meditatio

  ...deixeu entrar la vostra paraula. Feu una pausa amb ella. Deixa que ressoni la paraula o la frase. Repetiu-la a vosaltres mateixos, assaboriu-la, deixeu que ressoni i remulleu-vos-hi fins que el "sabor" comenci a amarar-vos...

  Oratio

  ...tu mateix respon en oració, en paraules des del cor, o en un espai ple de silenci, o sentiment espontani, sense parar. se sent madur, comença a llegir de nou...

  Acabar

  Quan estiguis llest, marca el final del teu temps de pregària amb algun gest de clausura o paraules de pregària. Després és possible que vulgueu anotar qualsevol cosa que sembli significatiu.

Inici