• Introducció: Recés d'Advent 2020

  Benvinguts al Recés d’Advent d’aquest any litúrgic. Aquest ha estat un any estrany i sovint difícil. Hem passat una part del 2020 físicament confinats, o potser més distanciats que mai, tant dels que estimem com de les trobades familiars i laborals, hem hagut de variar les nostres relacions i els ritmes normals que fixen un patró familiara la nostravida diària.

  Un recés d’Advent ens ajuda a esperar i preparar el Nadal i l’any nou, però també és una oportunitat per mirar enrere de manera reflexiva,per veure com ha estat per nosaltresaquest últim any.Què és el que hem hagut de patir, però també què és el que hem après.Com hem fet front a la situació i, també, com hem crescut i ens hem adaptat.

  A l’evangeli de Lluc,  Simeó al Temple profetitza a Maria i Josep que el seu fill “està posat per a caiguda iaixecament de molts a Israel icom a senyal de contradicció”, “a fi que es revelin els pensaments de molts de cors.” (Lluc 2, 34-35). Més endavant, en el mateix Evangeli, Jesús dirà a la multitud: “Res no hi ha de tapat que no s’hagi de destapar, ni res d’amagat que no s’hagi de  conèixer” (Lluc 12: 2). Aquesta pandèmia ha revelat la nostra vulnerabilitat i, de vegades, la hipocresia de molts dels sistemes dels que depenen les nostres societats. En termes personals, també ens ha revelat debilitats i fortaleses amagades, que ens obren a la fragilitat de la vida, però també a la bondat de molts desconeguts.

  Aquest recés ens ofereix una oportunitat perfecta per passar una estona en presència d’un Déu que ens estima, que espera acollir-nos, alimentar-nos i atraure’ns a una relació més profunda. L’Encarnació mostra com era vital per al pla de Déu que s’acostés a nosaltres en la carn com un Déu-amb-nosaltres. Potser mai no hi ha hagut un any més important que aquest per contemplar la manera que Déu tria perfer-nos conèixer el seu amor i per donar-nos força en la Paraula feta carn.

 • Qüestions pràctiques

  Comencem amb alguns consells pràctics que et poden ajudar en cas de que no hagis fet abans cap recés com aquest, o bé, que et serveixin de recordatori. És possible que t’ajudi considerar les preguntes que suggereixen les paraules: “com, on, quan i perquè.”

  Potser la primera qüestió a tenir en compte és el “com”, com de llarg imagines el temps que podràs dedicar a cada sessió del recés. És bo decidir-ho per endavant i intentar complir-ho. No et rendeixis massa aviat si l'oració et sembla una mica avorrida, ni l’allarguis massa temps si et sembla que va bé. El material que et presentem en cadascuna d’aquestes sessions té una durada d’uns 20-25 minuts. Només cal que escullis un temps suficient que s’ajusti còmodament a la teva rutina de casa. Però tingues en compte que necessitaràs uns minuts per preparar-te, i després una mica més de temps per anotar per escrit, o amb un dibuix, o de la manera que vulguis, quins han estat els teus moments clau en que t’has sentit commogut o els moments en que has experimentat resistència.  Sigui quina siguin la teva resposta i reacció, pren-ne nota, ja que quan ho miris de nou pot ser que descobreixis un patró de funcionament, i això et serà una guia molt útil.

  Les preguntes "on" i "quan", t’ajudaran a decidir a quina hora del dia ésla millor per pregar: al matí, al vespre o fent un descans al migdia? També hauràs de trobar el lloc on et sigui més fàcil de pregar i reflexionar de la manera que et proposem.

  Finalment, atenent al "perquè", pregunta-t  perquè vols fer aquest recés. Quins són els dons i les gràcies que esperes rebre de Déu durant aquestsdies de pregària. Assegura-t de començar cada pregària fent aquestes peticions a Déu, i intenta estar obert a qualsevol cosa que Déu et vulgui donar. Moltes vegades no sabem el que de veritat necessitem.

  Quan hagis dedicat una estona a respondre a aquestes preguntes, estaràs preparat per començar eltemps de pregària, per experimentar i assaborir la proximitat de Déu. Abans de començar cada estona de pregària, para’t un moment per prendre consciència de com Déu t’està mirant amb amor, Ell que et coneix com ningú i t’estima.

  Tingues també presents totes aquelles persones que a diferents llocs del món preguen al teu costat, i experimenta que tots plegats formem part d’aquesta comunitat de pregària mundial.

  En aquest lloc web trobaràs cada setmana una nova sessió del recés. Si vols disposar del contingut complet per a realitzar-lo en una o dues jornades de recés, o compartir-lo amb un grup o comunitat, pots descarregar-lo aquí en format pdf. 

Inici