• Sessió 3: No tinguis por

  Relaxació

  Quan et posis a la presència de Déu, reconeix que Déu ja és aquí esperant-te. Deixa anar qualsevol tensió que puguis tenir al cos, i permet que tots els teus músculs es relaxin des del cap, passant pel coll i la cara, cap avall a la columna vertebral i la part inferior del cos, passant per les cames, fins als peus. Deixa que la quietud agafi el relleu a la tensió, i et condueixi a un lloc on puguis deixar espai perquè el Déu dels somnis sigui amb tu.

 • La lectura de la sessió d’avui està treta del profeta Joel 2, 21- 3,2

  No tingueu por, terres, alegreu-vos-en i celebreu-ho, perquè el Senyor
  fa grans meravelles.
  No tingueu por, animals feréstecs: ja reverdeix l'herbei de l'estepa; els arbres donen fruit, ceps i figueres reparteixen riquesa.
  Alegreu-vos, fills de Sió, celebreu el Senyor, el vostre Déu, que us dóna com abans pluges generoses, la pluja de tardor i la pluja de primavera.
  Les eres s'omplen de gra, els cups sobreïxen de most i d'oli.
  El Senyor diu: "Us rescabalaré de les collites devorades per llagostes, saltamartins, llagosts i saltarel•les, aquest gran exèrcit que he enviat
  contra vosaltres. Menjareu fins a saciar-vos i lloareu el nom del Senyor, el vostre Déu, que ha obrat meravelles enmig vostre.
  El meu poble no haurà d'abaixar el cap avergonyit.
  Llavors sabreu que jo sóc present a Israel, que jo, i ningú més, sóc el Senyor, el vostre Déu.
  El meu poble no haurà d'abaixar el cap avergonyit mai més.
  Després d'això, abocaré el meu esperit sobre tothom:
  els vostres fills i les vostres filles profetitzaran,
  els vostres vells tindran somnis, i els vostres joves veuran visions.
  Aquells dies, abocaré el meu esperit
  fins i tot sobre els servents i les serventes.”

 • Reflexiona

  El Josep de l’Antic Testament amb la túnica de mànigues amples que li havia fet teixir el seu pare Jacob, va ser anomenat ‘el somiador’ pels seus germans, i no ho deien pas afectuosament! No els queien bé les persones amb visió de somnis; necessitaven homes realistes davant dels problemes que afrontaven ...
  Josep, el fuster de Natzaret, també apareix com un home de somnis, però els seus somnis són malsons. Maria, l'amor de la seva vida, sembla que l’ha avergonyit i l’ha traït. Els seus somnis d’amor, matrimoni, casa i família, estan destrossats. Però en el seu somni l’àngel li diu: ‘No tinguis por’. La mateixa salutació que va rebre Maria, la mateixa invitació a fer un salt de fe, esperança i amor.
  A la profecia de Joel, els vells tenen somnis i els joves veuen visions. L’art medieval sovint retrata Josep com un home vell, més enllà dels anhels de l’amor romàntic, però en realitat no sabem quina edat tenia. Si fos un home jove, hauria tingut esperances de fecunditat – “el buirac ple de fletxes d’un guerrer", els fills promesa d’una benedicció, com anuncia el salm 127, - però ara se sent enganyat, buit i estèril, sense esperances de futur.
  La profecia de Joel promet una fecunditat desbordant, ja que l’Esperit de Déu s’abocarà sobre tota la terra, no només sobre els privilegiats, els que pertanyen a l’Aliança, sinó sobre els forasters i els rebutjats, els esclaus, els qui viuen als marges de la societat. L’Esperit de Déu no només farà viure els éssers humans, sinó també tota la terra, les plantes i els animals: tot s’aconsegueix en aquesta gran promesa del Dia del Senyor. L’àngel tranquil•litza a Josep: és bo de ser un somiador, pren Maria per esposa, segueix el que et diu el cor, perquè el somni que comparteixes és el somni de Déu per a tota la creació, el Fill de l’Altíssim es farà carn i serà un de nosaltres.

 • Parla amb Déu

  • Deixo que les paraules de la profecia de Joel penetrin el meu cor i la meva ment. Potser una frase o una paraula m’ha impressionat, i em prenc un temps per a assaborir-la i permetre que Déu em toqui el cor. L’Advent és un moment per a reflexionar sobre els dons de gràcia i de veritat promesos per Déu. Quines gràcies vull demanar ara mateix? Quina veritat vull comprendre i viure més profundament?
  • Potser he patit decepcions, com Josep. La pandèmia pot haver trencat moltes esperances i somnis, potser ha deixat la vida en suspens i ha limitat les meves decisions. Els deixebles decebuts, anant de camí cap a Emmaús, havien perdut l’esperança i deien a Jesús; “Nosaltres esperàvem ...” Puc compartir amb Déu qualsevol esperança o somni frustrat i tot el que sento ara mateix.
  • Déu també ens convida en aquest temps d’Advent a endinsar-nos profundament en el seu somni de tota la creació. El papa Francesc diu que Déu ens crida a conviure com a germans i germanes, experimentant i donant a conèixer els valors de la bondat, l’amor i la pau. Tota la creació gaudirà dels fruits d’aquesta promesa que apareix al pròleg de l’Evangeli de Joan: “Tots els qui l’han acollit, tots els qui creuen en ell, esdevindran fills de Déu.” Com et sents amb l'esperança d'aquesta promesa?
  • Em prenc un temps per parlar amb Déu de qualsevol desil•lusió o esperança que hagi experimentat, i poso tots els meus somnis en mans del Pare que m’ha creat i m’estima.
Inici