User Settings

  • Background
  • Fade speed
  • Music
  • Text size
Choose a backgound theme.
Choose the speed the daily prayer fades between stages.
Choose music to play during the daily prayer.
Choose the size of the text for your daily prayer.

Pregària diària - 2020-10-18

Presència de Déu

No hi ha felicitat més gran que la d'aquells que es troben plens del seu Esperit. Demanem aquest do, però fem-ho humilment: no ens ho mereixem pas.

Llibertat

El Senyor ens vol lliures, perquè sap que només estima qui viu en llibertat. Sense estar pendent d'ídols, sense ser esclau d'alguna de les múltiples addicions, sense viure obsessionat per la pròpia imatge o prestigi... Demano aquesta llibertat

Consciència

Prenc consciència de la llavor de resurrecció que hi ha en tota realitat humana, per precària i vulnerable que sigui.

Paraula de Déu

Mateu 22,15-21

Els fariseus van planejar la manera de sorprendre Jesús en alguna paraula comprometedora. I van enviar els seus deixebles i els partidaris d'Herodes a dir-li:
- Mestre, sabem que dius la veritat i que ensenyes de debò el camí de Déu, sense deixar-te influir per ningú, ja que no fas distinció de persones. Digues-nos què et sembla: ¿És permès o no de pagar tribut al Cèsar?
Jesús es va adonar de la seva malícia i els digué:
- Per què em poseu a prova, hipòcrites? Ensenyeu-me la moneda del tribut.
Ells li portaren un denari. Jesús els preguntà:
- De qui són aquesta cara i aquesta inscripció?
Li responen:
- Del Cèsar.
Jesús els diu:
- Doncs doneu al Cèsar el que és del Cèsar, i a Déu el que és de Déu.

Alguns pensaments sobre el passatge d'avui

Active
Default
  • Déu i el cèsar no són dues magnituds que es puguin posar al mateix nivell. Déu està molt per damunt del cèsar –si és que, parlant de Déu, es pot parlar d’amunt i avall... No podem dividir la nostra vida en dues meitats: una que obeeixi a Déu i una altra que obeeixi al cèsar, tot regulant, a partir d’aquí, les relacions que hi pugui haver entre una part i l’altra, amb el noble intent d’evitar qualsevol xoc o topada, de tal manera que no hàgim de dir el que li deia el Quixot a Sancho Panza: “con la iglesia hemos topado, amigo Sancho”. No es tracta d’això en aquest episodi. És obvi que ens cal ser bons ciutadans, obeir les lleis, no caure en pràctiques corruptes, pagar impostos... Però a Jesús li urgia ensenyar dretament el camí que porta cap a Déu, sense miraments per uns ni per altres –que, normalment, solen traduir-se en miraments envers els més poderosos. Aquesta netedat de cor no era, precisament, la que tenien els fariseus. A ells només el movia el desig de posar un parany a Jesús: si deia que calia pagar impostos al cèsar, aleshores era un venut a l’imperi; si deia que no, se’l podia titllar de revolucionari i d’agitador de masses. Jesús els tracta d’«hipòcrites». Tot era fer escarafalls –i molts!- davant del poder romà... i vet ací que Jesús els sorprèn amb moneda romana. Cal recordar que als jueus no els era permès de “manejar” moneda romana. Recordem l’episodi de l’entrada de Jesús al temple de Jerusalem, quan va bolcar les taules dels venedors i dels canvistes, els quals, en el fons, no feien res dolent sinó, més aviat, un servei: el de canviar moneda romana per moneda jueva. Només podia entrar moneda jueva al temple dels jueus! Ara bé, tot preguntant-los de qui era la figura (imatge) que hi havia a la moneda, Jesús els remetia a la veritat de l’ésser humà, proclamada per les Escriptures: tota persona humana, home i dona, és imatge de Déu. No només el cèsar. Val a dir que les monedes parlaven del divus Augustus, del “diví” August. ¡I només Déu és Déu! I nosaltres, per la nostra part, en veure com Jesús els demana què diu la inscripció, podem recordar també la inscripció que hi havia escrita damunt de la creu de Jesús –i en la creu de tants crucificats i crucificades de la terra, on es fa encara més palesa la imatge de Déu. A partir d’aquí, podem “somniar” en una política que respecti l’ésser humà (com a imatge de Déu que és) i tingui predilecció pels més desfavorits.
  • Josep Giménez sj

Conversa

Recordo que estic encara en presència de Déu. Imagino a Jesús al meu costat i li parlo de tot allò que bull en el meu cor, de tot allò que ocupa la meva ment. Ho faig amb franquesa i confiança.

Conclusió

Glòria al Pare i al Fill i a l'Esperit Sant,
com era en un principi, ara i sempre,
pels segles dels segles.

Amén

Per qualsevol suggeriment no dubtis en fer-nos-el arribar

Més Espai Sagrat

Pregant

Reflectint

Aquest lloc de pregària està preparat per la Companyia de Jesús